Det blev som vanligt en folkfest när Umeå Smakfestival dukade upp till bords i vädersäkra tält från Renthall.

Vädersäker Smakfestival i centrala Umeå

Det blev som vanligt en folkfest när Umeå Smakfestival dukade upp till bords i vädersäkra tält från Renthall.

Årets upplaga av Umeå Smakfestival är över och precis som tidigare år var festivalen välbesökt av både stora och små matentusiaster. I ett stort evenemangstält hade Facit Bar servering av mat och dryck med plats för ett hundratal besökare samt en tävlingsyta för Västerbottensmästerskapet. Flertalet partytält med lokala restauranger prydde också festivalområdet där köer av hungriga besökare ringlade sig fram. 

Jörgen Engdahl, ägare av Facit Bar, syns ute i vimlet och enligt honom är Smakfestivalen årets matevent i Umeå. Han berättar att de har otroligt många besökare, allt från barnfamiljer, After Work-folk och middagsgäster med fokus på mat och dryck. Framför allt efterfrågas deras cocktails, öl och rårakor med Kalixlöjrom. Enligt Jörgen har tälten från Renthall varit en förutsättning för att Facit Bar ska kunna delta i festivalen. Både det stora evenemangstältet som huserar bar och gäster samt det partytält som restaurangen har sitt tillfälliga kök i. 

“Hade vi inte haft tälten så hade det inte gått.”
Jörgen Engdahl, ägare av Facit Bar

I det stora evenemangstältet sitter Caroline Jonsson från Umeå och hon är en trogen besökare på Smakfestivalen. Hon upplyser om att det är Ostronets dag och att hon därför har ätit ostron men också rårakor med skagenröra och druckit champagne till. Som gäst på Umeå Smakfestival menar Caroline att det känns jättebra att kunna sitta under tak. Hon påminner om hur sommaren har varit med många små skurar och dessutom tycker hon att det är lite varmare i tältet då lördagen var en ganska kylig dag. 

Västerbottensmästerskapet vanns av Elias Moberg och hans två klasskamrater från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Maja Beskowgymnasiet. Det var första året han besökte festivalen och trots att det var mycket fokus och förberedelser inför tävlingen berättar han att det var kul att se alla restauranger och att de också hann testa några innan tävlingen gick igång. Han upplevde tävlingsytan i evenemangstältet som mycket rymlig och uppskattade särskilt att sidorna på tältet kunde öppnas så att det gav skydd för vädret men ändå släppte in luft så att det inte blev för varmt vid spisen.

Renthall är stolta över att få vara en del av Umeå Smakfestival genom att leverera och montera evenemangstält så att besökarna kan njuta av god mat, dryck och underhållning, oavsett väder och vi hoppas på att samarbetet kommer att fortsätta även i framtida upplagor av festivalen. 

Klicka här om du vill veta mer om våra evenemangstält och hur vi kan hjälpa dig att väderskydda dina evenemang.